Michal, mistr kuchyně

Prostý pomocník, který si svou pílí vybudoval postavení jako Mistr kuchyně na Raziberku
Představitel: Michal Švehla, DiS.

Michal, původem z osady Podvoří, je synem kováře Fraňka. 

Michalův otec v synkovi viděl svého nástupce a odmala brával hošíka s sebou do kovárny, aby se řemeslu kovářskému učil. Michal se výhně kovářské bál a více lákala vůně linoucí se z hrnců, raději se motával matce v kuchyni. Nejraději měl placky, což bylo i první jídlo, které se naučil sám připravovat. Kovář Franěk to nerad viděl a Michalovi se snažil všemožně domlouvat, lákat i vyhrožovat, ale nic nebylo platné. Tak se rozhodl jej dát do služby na Raziberskou tvrz, aby chlapce přivedl k rozumu.


Michal se ale i zde motal častěji kolem kuchyně. Jednou doběhl pro vodu, jindy přinesl nůši dřeva. Michalův otec se na syna velice rozzlobil a ve vzteku dal slovo i silnému řemenu. To Michala v jeho nechuti jen utvrdilo. Zbitý utekl do černé kuchyně. Stará kuchařka chlapce ráda v kuchyni viděla a jeho ochota jí byla více než po chuti, tak se za něj přimluvila a Michal začal pracovat jako kuchyňský pomocník. Nosil, přiléval, štípal, přikládal, krájel, míchal a časem i mohl krmi připravovat. Když starý Johann II. z Raziberka zemřel, vrátil se na panství jeho syn Jan. Ten byl s kuchařským uměním Michalovým tak spokojen, že ho sám za krátký čas jmenoval do pozice Mistra kuchyně. 

Michal je vynalézavým člověkem a také je naprosto oddán umění kuchařskému. Jak jistě každý pán ví, hradního kuchaře je nutno si hýčkat. A o Michalovi to platí dvojnásob. 


>> ZPĚT NA DRUŽINU <<