Slavnosti v Krumlově

Díl XXXV.
Slavnosti v Krumlově

Nejmilostivější Bůh dopřává nám v roce letošním přízeň plnými hrstmi. Budiž mu na věky sláva, chvála a čest! 

Úrodě se zatím dobře daří a hospodářství na našich dvorcích též přospívají, počasí je totiž velice příznivé. Nejinak tomu bylo i o letním slunovratu, kdy vypravili jsme se - jako již tradičně - před svátkem Jana Křtitele do města Krumlova na místní slavnosti. Naše paní tentokráte nejela s námi, neb trvá stále doba jejího truchlení. Paní hluboce strádá a z kaple téměř nevychází. Pro návštěvu města krumlovského nechala se zastoupit urozenou paní Markétou z Hausberka a také mladým panem Petrem,, přítomni byli i všichni tři potomci domu Raziberského.

Během třídenní slavnosti měli jsme opět možnost potkati se s přáteli mnohými, muži se cvičili v boji, střetech i lukostřelbě, dámy a dívky věnovaly se tancům, ručním pracem i zpěvu. Město bylo zaplněno stánky trhovců, rozličnými kramáři, kejklíři i hudebníky. Největší radost - jako už také tradičně - měly děti. Příjemné slunečné počasí si užívaly mnohými hrami i osvěžením v řece.

Raziberský mistr kuchyně Míchal připravil pro panstvo skvostný pokrm, jakéhož dosud obdoby jsme neměli. Panstvo bylo náramně spokojeno a tudíž i museli jsme vyžádati od Míchala jeho tajemství, pro uchování v naší kronice. Takto jest nám Míchal sdělil a budiž zapsána jeho slova:

Kterak krmi honosnou dělati

Vezmi dobré brunátné hověziny a sřež ji na kousky. Hrozínek dobrou hrst vhoď do medoviny a nech dobře namočiti. Mísu dobré cibule čistě oblub a skrájej hrubě, na kvintlíku sádla pěkně zasmaž. Aji česniku dobře oblub tak půl palice, skrájej jemně a zasmaž s tou cibulí. Skrájej mrkvu a bulvu hrubě a přidej tam. I přidejž tu hovězinu, zasmaž dokud nezatáhne, pak přilíž vejvaru, až je hovězina potopená zcela, koření tam dej hojně a vař s tím. Až je hovězina pěkně měkká, přilíž tam tie hrozínky a dobrou míru šafránu vhoď a zas svař dobře. Takto připrav jíšku: Odměř žejdlík jemné mouky, stlúc si žejdlík másla, rozpusť máslo v kotlíčku a přidej tam tu mouku. Míchej spolu dobře, až bude mít barvu zlatohnědou, míchati musíš bez zastavení, neb jinak zčerná a toť je zlé. Zasyp pak k hovězině a dobře klechtej, až je jícha hladká.